New York

22.09.2015 21:25

Měli jsme zarezervovaný byt v Brooklynu, který měl skvělý reference na airbnb, kde jsme si ho zarezervovali. Když jsme projížděli a viděli čtvrtě, které byly pár minut od našeho bytu, tak jsme si říkali, že tady něco nesedí. Mimochodem čtvrť Brooklyn je známá tím, že je plná černochů. A je to fakt pravda. Já jsem tohle vůbec nevěděla, protože kdyby ano, tak si určitě nevyberu byt zrovna tady. Jako perlička je to, že New York je rozdělený na část bezpečnou a nebezpečnou. A my jsme bydleli na pomezí. Ale bylo celkem vidět to, že je to hodně na pomezí, hlavně v noci. Libor s Vojtou jeli vrátit auto a měli se vrátit. Jenže Linda zadala adresu bytu, ale už se nepodívala, že je poslala do jiné části New Yorku. Kluci bezmyšlenkovitě vyrazili a po hodině volají a říkají, že jim přijde, že jsou někde jinde. Byli na Long Islandu. Takže jsme se domluvili, že se sejdeme na Times Square. Od nás od bytu jelo metro přímo, jedna cesta vyšla na tři dolary a trvala padesát minut. Čím blíž jsme byli k centru, tím víc bílých lidí jsme potkali. Pak jsme vylezli a byli jsme na tak slavném Times Square. Samozřejmě nechyběla miliarda turistů, postaviček z filmů, s kterými se lidi fotili a všude byli obchůdky plné památečních předmětů na New York - předražených věcí.  Najedli jsme se jako Američani v mekáči za dva dolary a šli jsme si projít Times Square. Po nějaké době se dokonce i objevili kluci a tak jsme to tak prošli společně. S Lindou jsme si nechaly nakreslit karikatury za 5 dolarů, které nám sice moc podobné nejsou, ale je to památka. Navíc za těch pět dolarů. Poté jsme dojeli do naší čtvrti a nestačili jsme se divit, jak nebezpečně vypadala. Obzvlášť, když nás ještě prodavač upozornil na to, ať uklidíme foťák tak, aby rozhodně nebylo nikde vidět, že ho máme.

Druhý den jsme měli v plánu projít celý horní Manhattan. Takže jsme jeli metrem až do Central Parku, kde jsme si koupili oběd a chvilku si hodili odpočinek. Po nějaké době jsme vyrazili na cestu a doufali, že jdeme správným směrem. Pro orientaci přes New York jsme používali většinou google maps, takže bez internetu se v Americe opravdu žít nedá. Chvíli jsme šli přes Central park a pak jsme přešli na 5. Avenue, která je známá tím, že je plná obchodů. Je to neuvěřitelně dlouhá ulice, takže jsme šli minimálně hodinu. Poté jsme se přiblížili k části, která už byla plná obchodů, a tou jsme šli několik dalších hodin, protože se ve Vojtovi probudilo nakupovací zvíře a tak odcházel s plnýma rukama. Další zastávkou naší procházky po horním Manhattanu bylo nádraží, které je hodně známé z filmu a jmenuje se Grand Central. Bylo to nejkrásnější nádraží, které jsem kdy v životě viděla. Opravdu hezčí už asi neuvidím. Nakonec jsme se šli podívat k Empire State Building, které je asi nejznámější z celého New Yorku, hned po Soše Svobody. Byl krásně osvícený, ale nahoru jsme nevyjeli, protože jsme nechtěli dávat třicet dolarů, když je z něj vidět jen jedna část města. Další možnost, jak vidět New York je Rockefelerovo centrum, ale tam může člověk být jen 15 minut, ale údajně to za ten pohled stojí. My jsme nakonec nevyužili ani jednu možnost. Prošli jsme zase přes Times Square a jeli domů. Byli jsme unavení, jak malé děti.

Třetí den v New Yorku jsme měli v plánu dolní Manhattan. Začali jsme památníkem na dvojčata, respektive na 11. září. Myslela jsem, že mě to místo vezme za srdce, ale spíš mi přišlo hrozný, jak všichni na té tragédii snaží vydělat. Do muzea byla taková fronta, že bychom čekali celý den. Takže jsme se rozhodli, že půjdeme na Brooklyn bridge. Pravděpodobně nejznámější most z New Yorku. Lidí tam bylo požehnaně. Ale moc se nám líbilo, že byla cesta rozdělená pro cyklisty a chodce. David se vyfotil s paní policistkou a mazali jsme o kousek dál. Další zastávka - China Town. Prý se musíme najíst právě tady. Bohužel celá China Town děsně smrděla. Takže jsme šli do úplně první noodlárny, dali jsme si něco, co vypadalo dobře, a jedli. Zase taková pecka to nebyla, ale stálo to málo peněz. Protože jsme byli celkem unavení, tak jsme využívali i metro. Taky proto, abychom utratili peníze, které jsme měli nahrané na metrocard. Dojeli jsme na WallStreet, prošli se a hledali býka, který je slavnou atrakcí. Když jsme ho konečně našli, tak byla zase velká fronta, takže jsme si sedli do parku vedle a odpočívali. Protože jsme ještě naposledy chtěli vidět Times Square, tak jsme jeli zase metrem na 5. Avenue a prošli to tam až na Times Square. Kupodivu tam bylo víc lidí než přes víkend, ale nebyli tam umělci, kteří sprejovali nádherné obrazy. Škoda, protože si je kluci chtěli pořídit. Večer jsme si ještě koupili pizzu od Papa John’s a koupili si víno a náležitě oslavili poslední noc v NY.